Kärnmjölkskaka

Det här är ett gammalt recept på mjuk pepparkaka. Förr i tiden gjorde man det på det som blev över när man kärnade smör, men man kan lika gärna göra det med lättfilmjölk.

Svårighetsgrad: lätt

Ingredienser

3 3/4 dl mjöl
3 dl socker
3 dl lättfilmjölk
4 msk smör
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smöra och bröa en sockerkaks- eller springform.

3. Smält smöret.

4. Blanda alla torra ingredienser väl. Tillsätt det smälta smöret och filmjölken och rör om väl till en smet.

5. Häll smeten i formen och grädda på nedersta valsen i 50 minuter.

6. När du tagit ut formen strö socker på botten och låt kakan stå en liten stund. Vänd sen kakan till en tallrik.

7. Servera kakan som den är eller med vispad grädde, vattenlingon och ett gott nymalet kaffe.